Agco inviger egen mönsterfarm i Zambia

Agco inviger egen mönsterfarm i Zambia
Få traktorkoncerner har som Agco – med bland andra varumärkena Massey Ferguson, Fendt och Valtra – medvetet satsat på Afrika. I Zambia invigdes i förra veckan den första i en serie av Future farms (framtidsjordbruk), med utbildningscentra, som ska bidra till att utveckla det afrikanska jordbruket.

– Afrika har en enorm tillväxtpotential inom lantbruksmaskinsektorn och vår mission på denna kontinent är att erbjuda lösningar på hur jordbruket ska bedrivas av de afrikanska lantbrukarna, säger Agco-chefen för Europa, Afrika och Mellanöstern, Rob Smith, enligt webbplatsen agcocorp.com.

Lantbruket som Agco nu satt igång i närheten av Lusaka i Zambia ska fungera som ett mönsterjordbruk och är på 150 hektar. Det inkluderar ett teknikutbildningscenter samt ett center för utbildning i spannmålsodling samt fjäderfäuppfödning.

– Future farm kommer att hjälpa till att få lantbrukare i olika delar av landet att utveckla hållbara livsmedelsproduktionssystem och att öka lantbrukens avkastning genom att ta till sig modern teknik, säger Rob Smith.

Utbildningen vid Future farm kommer att ge kunskap i hur man producerar proteinrika grödor på bästa sätt, lagrar spannmål och använder sig av lantbruksteknologi med hög precision. Och enligt Rob Smith siktar detta mot storskalig kommersiell odling.

– För oss innebär hållbar mekanisering att vi designar våra produkter med Afrika i åtanke, säger Rob Smith.

Afrikas befolkning beräknas växa till 2 miljarder år 2050 (befolkningen är idag runt 1 miljard).

– Och på denna kontinent är behovet av hållbar mekanisering och utbildning samt inspiration för kommande generationer att verka i jordbrukssektorn stort som aldrig förr, enligt Rob Smith.

I utbildningsverksamheten på Future farm är 4H engagerat. 60 barn lär sig odling på detta lantbruk via 4H. Vidare finns här 40 anställda. I år odlas 70 hektar majs, sojabönor, sunnhampa, orange majs, kassava, sorghumvete, ögonbönor och solrosor vid lantbruket.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail