Agco: Dags för afrikansk mekanisering

Agco: Dags för afrikansk mekanisering
Globala maskinkoncernen Agco – som tillsammans med John Deere och Case New Holland tillhör den trio som är störst i världen på lantbruksmaskiner – vill lyfta Afrikas mekaniseringsnivå.

För tredje året arrangerar Agco tillsammans med bland andra några ekonomiska institutioner i Tyskland och Afrika ett toppmöte i Berlin.  Målet är att råda bot på den brist på mekanisering av jordbruket som råder på den stora kontinenten. Majoriteten av den kraft som används inom jordbruket i Afrika härrör sig fortfarande från dragdjur eller människor.

– Enligt FN-organet FAO är kraften inom jordbruket en avgörande faktor i jordbruksprocessen. Mekaniseringen ökar såväl arealen som kan brukas som skördestorleken, skriver businesswire.com.

Kontinenten hyser 15 procent av världens odlingsbara areal. Men bara – i sin tur – en femtedel av denna brukas idag!

Agco-chefen Martin Richenhagen är säker på sin sak:

– Afrika befinner sig på tröskeln till en ny jordbruksrevolution.

Maskinkoncernens avsikt är att investera i kunskap hos de afrikanska jordbrukarna genom bland annat etablering av demonstrationsanläggningar och övningscenter runt om i olika länder. Ett av de första centren är Agco Future farm and trainingcenter i Chalimbana, Zambia. Vid centret togs den första skörden av majs och sojabönor ifjol.

Nyligen öppnade Agco, ihop med företag ägda av den Algeriska staten, en traktorfabrik för tillverkning av Massey Ferguson-traktorer.

Biltillverkaren Toyota startar i Kenya ett samarbete med Yanmar och Case New Holland för att tillverka jordbrukstraktorer, rapporterar samtidigt businessdailyafrica.com

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS