750 000 traktorgrävare tillverkade

750 000 traktorgrävare tillverkade

PRESSMEDDELANDE

I tisdags, den 3/3 2020 rullade traktorgrävare nummer 750 000 ut från JCB:s fabrik i England. Det är en specialedition av den senaste modellen 3CX. Maskinen har byggts i Rocester, Staffordshire i Storbritannien, där historien började närmare 70 år tillbaka i tiden.

Redan 1953 fick JCB:s grundare Joseph Cyril Bamford idén om att kombinera en maskin med frontskopa i framänden och grävarm i bakänden. Den första traktorgrävaren, JCB Mark 1, förändrade arbetet på många arbetsplatser i och med att maskinen nu kunde ta över en del av det arbetet som tidigare gjorts för hand. Första året i produktion, 1954, tillverkades 35 exemplar och efter 20 år hade man nått upp till 50 000 maskiner.

Här demonstreras styrkan i hydrauliken. Foto: JCB.

Under senare år har tillverkningen dock skjutit i höjden rejält – idag leder JCB marknaden för traktorgrävare. 2012 slog man halvmiljonsgränsen och idag är man ytterligare halvvägs mot miljonen med milstolpen 750 000 tillverkade maskiner.

Dansande traktorgrävare. Bilden är från 1977. Foto: JCB.

JCB:s ordförande Lord Bamford är mycket stolt över den uppnådda milstolpen i produktionshistorian.

– Några av mina tidigaste barndomsminne är just från fabriken där traktorgrävarna tillverkades och det är helt otroligt att vi idag har tillverkat 750 000, säger han.

– Ännu mer otroligt är att produkten fortsätter att vara en av de populäraste maskinerna i världen även 70 år senare. Det är verkligen ett bevis på maskinens mångsidighet att vi ser den hålla i sig i popularitet idag och även i framtiden, fortsätter han.

JCB tillverkar idag traktorgrävare i Storbritannien, Indien, Brasilien och USA.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS