Scraper-traktor

Scraper-traktor
Det finns traktorer som är byggda för att överleva helvetet. Det är scraper tractors.

Tuffast av de tuffa! Hårdast av de hårda! Nu snackar vi scraper tractors. Det är så kallade industritraktorer som utsätts för de absolut största utmaningarna en traktor kan utsättas för. Det är helvetet på jorden för en traktor. I Nordamerika kallas de scraper tractors. De flyttar jord med hjälp av en scraper. Det är en självlastande och självtömande vagn.

Ofta belastas traktorerna maximalt med vikter. Tillverkarnas max tillåtna vikt på 25 eller 30 ton överskrids ofta vilket inte gör livet lättare för en scraper tractor.

I Nordamerika används både gummibandare och de största hjultraktorerna till dragare av scrapers. De fyra stora tillverkarna är Challenger, Case IH, John Deere och Versatile. Åker du runt i Nordamerika kan du se dem på väg- och dammbyggen. Det är bara att njuta.

På 1970-talet fick jag chans att köra en scraper med en IH-traktor i USA. Innan jag lärt mig hur mycket man fick skicka ned bladet i marken hade jag kört stopp på motorn i traktorn minst ett dussin gånger. Den överviktade IH-traktorn hade ett kanonfäste och när jag sänkte bladet tog jag livet av motorn gång på gång. Bladet var en känslig rackare som gärna sköt rakt ned i jorden. Men det gick att lära sig och efter någon halvtimme flöt det fint. Men jösses, vad den traktorn fick slita. Det luktade bränt hela tiden.

Scraper tractors är topp-specade jordbrukstraktorer. De förses med allt heavy duty som fabriken kan hitta. Axlar och lådor är det grymmaste du kan få. Ofta får traktorerna även en överdimensionerad bärgningsvajer som sticker ut i fronten. Den sitter fast i bakaxeln och den kan man dra i hur mycket som helst utan att traktorn går av i midjan.

Får du chans att köpa en scraper tractor så vet du att den har värstingprylar i sig. Men kom ihåg att den även varit i helvetet och kommit tillbaka. Den kan vara ett fullständigt vrak.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
ANNONS