Stora tillverkarna hoppas på Kina

KINESISKT INTRESSE. Världens stora traktortillverkare hoppas på utveckling i Kina. Här en kinesisk delegation på besök hos Agco i Australien.
Efterfrågan på lantbruksmaskiner i Europa och USA har mattats av senaste åren och stora tillverkare om Agco, John Deere och CNH har än mer börjat intressera sig för den kinesiska marknaden.

Denna iakttagelse görs av flera medier som bevakar ekonomifrågor mer allmänt och jordbruk specifikt.

Även kinesiska ekonomin har sackat men vissa företeelser gör att västvärldens maskintillverkare ändå sätter sitt hopp till denna världens näst största ekonomi.

Enligt irishexaminer.com har det att göra med den kinesiska urbaniseringen, landreformer och statliga stöd för att sporra utvecklingen för landets alla småjordbruk. Nu förväntas det sista också ta mer fart eftersom regeringen än mer avser att gå in för att reformera lagstiftningen kring markrättigheterna.

– Många tusen statliga och kooperativa jordbruk på i snitt 3 500 hektar var behöver större traktorer och skördetröskor för att bruka och skörda sina agribusiness-stora arealer, skriver webbplatsen.

En positiv siffra, som tagits fram av Agco och framhålls av irishexaminer.com, är att försäljningen av traktorer på 100–129 hästkrafter ökade med hela 38 procent under första halvåret i år 2015 jämfört med samma period 2014.

Agco öppnade nyligen sin femte fabrik i Kina och hoppas att till 2020 ha fyrdubblat försäljningen i landet.

Att Kina helt och hållet skulle kunna väga upp kräftgången för lantbruksmaskiner på marknaderna i USA och Europa, är CNH International inte helt säker på, enligt webbplatsen.

– Men det kommer att bli en ”signifikant acceleration” i försäljningen i Kina, säger koncernens Kina-chef Luca Mainardi till irishexaminer.com.

Denne tror att den största kundgruppen för större lantbruksmaskiner kommer att vara kooperativa jordbruk som efter kinesiska statliga insatser vuxit snabbt i antal de senaste fem åren.

Utländska tillverkare står för cirka 80 procent av stordragarmarknaden i Kina.

– Men de kan förvänta sig större konkurrens från lokala maskinproducenter i framtiden, skriver irishexaminer.com.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail