Ett år sedan stora Umeå-partyt!

Ett år sedan stora Umeå-partyt!

Det var fredag eftermiddag den 30 januari 2015. Ett företag på uppdrag av Holmen Skog höll på med skogsavverkning vid myren. De skulle precis köra det sista lasset med skotaren när de märkte att marken gav vika under dem. Sakta sjönk skotaren samtidigt som den sveptes om av myren. Detta skriver ATL.nu

Även grävmaskinen sjönk
För att få upp skotaren tog de hjälp av en grävmaskin, men då sjönk även den ned i myren.

Magnus Hansson är chef på företaget Ume Assistance avdelning för bärgning och specialtransporter. Han minns händelsen väl.

– Vi fick besked om det här på fredagskvällen, men åkte dit först på lördag morgon eftersom alla inblandade parter bedömde att det inte skulle förvärras under natten. Men när vi kom dit på lördagen insåg vi snabbt hur illa det var ställt, berättar han.

Stämde av med försäkringsbolagen
Tillsammans bestämde de sig för att avvakta med bärgningen till måndag. Detta eftersom alla inblandade först skulle prata med sina försäkringsbolag.

– När vi väl hade bestämt oss för hur bärgningen skulle gå till satte vi igång att lägga timmer som en bädd vid myren. Vi började även att vattna för att få till en isplatå, men isen bara smalt. Det här var den varmaste februaridagen i mannaminne. Myren var blötare än vanligt, säger han.

Fick kalla på dykare
Nu hade alltså två maskiner sjunkit ned i myrens svarta vatten och arbetet med att få upp skotaren var det första uppdraget. Först två veckor senare fick de ta itu med den 32 ton tunga grävmaskinen som bara sjönk allt djupare. Till slut nådde den sex meters djup och försvann nästan helt från markytan.

– Vi fick kalla in dykare för både skotaren och grävmaskinen. Detta för att få en bild av hur maskinkroppen stod allra längst ned. Men det var besvärligt för dykarna. Det var alltför mycket stockar och grumligt svart vatten, säger Magnus Hansson.

– Dykarna hade kameror så jag minns att vi stod och tittade ned i myren via en dataskärm. Även bilden på skärmen var ju alldeles mörkgrå och grumlig.

– Därefter försvann grävmaskinen helt från ytan. Den släppte helt och vi kunde inte komma åt den, berättar han.

Ljudet av sprucken is
Det Magnus Hansson särskilt minns är ljudet av stora ismassor som spricker.

– När isen spricker upp på så stora ytor så uppstår ett väldigt dovt och kraftfullt ljud. Jag minns just det otäcka ljudet, säger han.

Till slut kom de fram till hur de skulle få upp grävmaskinen ur djupet.

– Vi drog upp den sakta i sidled. Så att den släpades genom myren. Bit för bit. Tills den nådde fastare mark. Det var bara att dra och dra, berättar han.

Fick skrotas
När de väl hade fått upp den kunde de konstatera att grävmaskinen var helt förstörd.

– Den fick skrotas helt. Däremot klarade sig skotaren. Den är i bruk och fungerar, säger Magnus Hansson.

Insatsens pris
Räddningsinsatsen hade dock ett pris. Notan för bärgningen landade på cirka en halv miljon kronor och försäkringsbolagen Trygghansa och Länsförsäkringar täckte kostnaderna.

– Jag minns att det där med försäkringsbolagen gjordes upp innan vi satte igång med bärgningen. Olyckan skedde på fredagen och på måndag morgon stod det klart att försäkringsbolagen skulle stå för kostnaderna, säger Magnus Hansson.

ATL PLAY: Här finns alla klippen från bärgningen:

Kolla länken!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt