Här är Thorstens sköna GMW

GMW är en svensk John Deere-kopia.

En av Sveriges mest fantastiska traktorer tillverkades av Gnosjö Mekaniska Werkstad i Älmhult. 1954 köptes en GMW 35 av en gård mitt på Öland. Den ersatte en Fordson Höglund som hade fungerat som stordragare efter kriget.
– Jag var elva eller tolv år då och jag sa till far att han var tvungen att köpa en trehjulig traktor om jag skulle köra den, minns Thorsten Nilsson som i dag bor i Färjestaden på Öland.
På ön fanns en skicklig GMW-säljare på den tiden och han övertygade Thorstens far att köpa den lätt demokörda traktorn. Det var inget dumt val. GMW 35 var en bra traktor och klart bränslesnålare än Fordson Höglund.
Tillverkningsnumret på traktorn var 528 och fabriken började nummerserien på 500.
– Det tillverkades bara 108 GMW 35:or. Det var mellanmodellen från fabriken.
– Far köpte även den lilla GMW 25:an. Dessutom fanns det en större modell 45, berättar Thorsten.
Han körde GMW 35:an på gården i många år. Och blev polisanmäld för att köra utan traktorkort…
– Det slutade med att mor fick köra ut traktorn till åkern och där fick jag ta över, berättar Thorsten och skrattar.
Så småningom tog olika IH-traktorer över på gården och GMW 35:an blev stående utomhus och rostade.
– Allt hade fastnat och de flesta plåtar var genomrostade när jag tog över traktorn för tio år sedan. Det gick åt flera vintrar i verkstaden för att få den i dagens skick, konstaterar Thorsten.
Slutligen blev det premiär på Motorns Dag i Målilla. Naturligtvis blev det succé. Traktorn är ju i bättre skick än den var när den rullade ut ur fabriken 1954. När Thorsten kommer åkande med traktorn kan man svära på att det är en äkta amerikanare. Singelhjulet framtill ger extra jänkarfeeling. Men skenet bedrar. Detta är äkta svensk power. De udda John Deere-kopiorna har med tiden blivit högvilt i USA. Samlare vill gärna ha en GMW – made in Sweden.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail