Mean Machine – Peter satsar på grönt och gummiband

Mean Machine – Peter satsar på grönt och gummiband

Det är högtryck och det absolut bästa skördeväder man kan tänka sig norr om Stockholm på Harg Säteri. Peter Collin ler med hela ansiktet när han klättrar upp de sex stegen på den stora gröna maskinen. Detta är en John Deere S680i. Det är den näst största gröna besten som finns i dag. Skärbordet är 30 fot brett vilket gör att den är bra på att tugga i sig grödan. Det är en singelrotortröska och den stora sexcylindriga motorn kan mullra ur sig modiga 540 hästkrafter. Det ger respekt.

När Peter varvar upp sprider sig ett härligt muller ut över vetefältet. Men det som drar ögonen till sig först på tröskan är de stora gummibanden. De här banden säljer John Deere i Europa. De har blivit populära i Sverige. Peter är en stor förespråkare av gummiband. Han var en av de första i landet att köpa traktor med gummiband. Du som följer Traktor Power har sett hans John Deere 8520T fixa vårbruket i nummer 7/2008.

Jag har mycket goda erfarenheter av gummiband. De ger lägre marktryck och det är speciellt viktigt eftersom tröskans spannmålstank rymmer över 14 kubikmeter. Band är också mycket smidigare på väg. Vi har mycket vägtransporter i områden med stark trafik och då kan inte maskinerna vara hur breda som helst, förklarar Peter. Den här tröskan är dessutom fyrhjulsdriven vilket Peter hade nytta av i fjol när det var blött.
Det känns som om den skulle kunna gå på vatten. Men det har vi ju inte vågat prova ännu. Tröskan är köpt av John Deere-återförsäljaren i Uppsala. Det är en demotröska från 2012.
Jag har ju mest gröna traktorer och är nöjd med dem så det är naturligt att ha en grön tröska. Det är ett givet val. Jag är dessutom mycket nöjd med återförsäljaren, säger Peter.

Han räknar med att tröskan går 200 timmar per säsong men i år kan den komma att fixa det på 150 timmar eftersom allt står upp och är torrt. Peter är nöjd med kapaciteten. – Ju snabbare tröskningen går desto bättre. Det gäller ju att säkra pengarna. Peter hade en skakartröska tidigare men är mer förtjust i den här tröskan med en stor rotor. – Det går att köra fortare och längre på kvällen med en rotortröska. Hela tröskan rör sig dessutom lugnare. De fjädrande banden ser också till att det går mjukt. De stora däcken jag hade tidigare var väldigt hoppiga när man började köra efter att tröskan stått still under natten, berättar han. Peter har lång erfarenhet av gummiband. Den första John Deere-traktorn med gummiband köpte han i Danmark. Den traktorn hade troligen gått i England. I dag är den såld. Men Peter har köpt en nyare bandmodell, John Deere 8345RT, som har gått utanför Norrköping. Den är god för 378 hästkrafter med boost.
– Jag är väldigt nöjd med gummibandaren och den här traktorn har ett helt nytt bandställ. Fjädringen har verkligen utvecklats och traktorn svänger bättre än den gamla. Bandaren fixar all tung jordbearbetning på Hargs 650 hektar åker.
– För mig är band rätt. Markpackningen minskar och transporterna på väg är mycket smidigare eftersom traktorn är smalare, summerar Peter. Slitaget på banden är ständigt ett diskussionsämne.
– Jag har inte märkt några problem. Tröskans band kommer aldrig att slitas ut och traktorbanden slits inte mycket.
I dag är det körning med Väderstads Top­down. Det går i 12 till 14 knyck och det kokar runt redskapet. Resultatet blir bäst när det går fort, menar Peter. Arbetsdjupet är 10 till 15 centimeter. Harg Säteri är starkt inriktat på höstvete och halva arealen brukar vara sådd på hösten.
– Vi plöjer före raps och ärter, annars räcker det med kultivering. Dessutom plöjer vi när vi har vete efter vete, berättar Peter när han ger mig sin strategi. I höst räcker det med en Topdown­körning och därefter en lätt harvning innan Peter sår. Band-Jonnen flåsar fram hur lätt som helst i dag. Det ser ut som om den dansar fram över fältet. 

Peter driver ett mångsidigt företag. Han har förutom lantbruket ett 20-tal anläggningsmaskiner med grävare, bandschaktare och dumprar. På vintrarna ger han sig också på preparering av skid­anläggningar med pistmaskiner. Det är alltså gott om bandmaskiner i företaget. Peter är en kille som verkligen gillar band.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Aktuellt